
הסדרת חריגות בניה בנכס
חריגת בניה היא מצב שבו קיימת בנייה בנכס מבלי שהתקבל היתר כדין לצורך בנייה זו או שחלה סטייה מהיתר הבנייה שניתן. פעולה זו מהווה עבירה על חוק התכנון והבנייה ומפרה את זכויות הבנייה הקיימות על הקרקע. חשוב לדעת שבנייה כזו ללא היתר כחוק הינה עבירה פלילית שעלולה להסתיים במצב של חריגות בניה קנס. במאמר זה נסביר מספר היבטים הקשורים לתחום של חריגות בניה.
אילו שינויים בנכס מצריכים היתר?
ככלל, שינויים פנימיים המתבצעים בתוך הבית אינם דורשים אישורים, ואולם שינויים חיצוניים או תוספות חיצוניות למבנה מצריכות הוצאת היתר בנייה לפני התחלת בניית התוספת. מובן שתהליך הבדיקה צריך להתבצע על ידי איש מקצוע, אדריכל או מהנדס.
איך בודקים האם קיימות בנכס חריגות בניה?
על רוכש הנכס לבדוק לפני הרכישה אם קיימות חריגות, באמצעות בדיקה מקיפה ודקדקנית של המצב הקיים בשטח אל מול התוכנית של היתר הבנייה שנמצאת בתיק הבניין בוועדה המקומית. בדיקה זו צריכה להתבצע על ידי איש מקצוע, כלומר אדריכל או שמאי מקרקעין. יש לבדוק גם את נסח הטאבו של הנכס ולוודא שלא קיימת הערה על הנכס או צו הריסה של בית המשפט לעניינים מקומיים.
במצב של קניית בית עם חריגות בניה, חשוב לבדוק מהי העלות של הסדרת הבנייה, ויתכן מצב בו רוכש הנכס יגלם עלות זו במחיר הרכישה במטרה להסדיר את קבלת ההיתרים בעצמו. הכשרת חריגות בניה היא הליך אפשרי המצריך עבודה מול הרשויות בהתאם למוגדר בחוק.
התיישנות חריגות בניה
עבירות על חוק התכנון והבנייה מתיישנות בחלוף חמש שנים מביצוען, אך לכלל ההתיישנות בהקשר זה של חוק התכנון והבנייה ישנם חריגים, וכמו כן ישנם כלים משפטיים העומדים לרשות התביעה ומאפשרים לה להתגבר על טענה אפשרית של התיישנות מצד הנתבע.
חריגת בניה מותרת?
כפי שהסברנו במאמר זה, כל שינוי חיצוני במבנה מצריך קבלת היתר כחוק, ואם לא התקבלו ההיתרים, קיימות בנכס חריגות בניה המצריכות קבלת אישור. לכן חריגת בניה אינה מותרת, אך אם חוששים שהיא קיימת, ניתן להיעזר במשרד אדריכלים מקצועי כמו משרדה של טל אדוט שיבדוק את השטח ויוודא האם קיימות חריגות המצריכות הכשרה וקבלת היתר בדיעבד.
איך מקבלים היתר בניה?
על מנת לקבל היתר בניה ולבצע חריגות בניה מאושרות עליכם:
- לבצע הליך בדיקה בעזרת איש מקצוע.
- לפנות לאדריכל או למהנדס, שיידע מהן הדרישות בהן תצטרכו לעמוד כדי לקבל את ההיתר.
- בין השאר תידרשו לספק מסמכים שונים, להחתים את כלל בעלי הזכויות על הקרקע.
- עמידה בתנאים פרוצדורליים שונים, בהתאם לסוג הבקשה.
- אנו ממליצים לכם לפנות אל משרדנו אשר לו ניסיון בתחום היתרי הבניה, כדי שהתהליך יעבור בצורה הטובה והחלקה ביותר.